torsdag 18. februar 2010

Franskbrød, spiralloff, formloff & baguetter.

Franskbrød


Ferske franskbrød er å få kjøpt hver dag, sammen med sine "franske" 
venner baguett, spiralloff og formloff!!
De tre sistnevnte brødene blir produsert i mindre opplag, så vi anbefaler alltid 
at du ber om dem på bestilling skal du sikre deg at du får!=)

Ring oss på tlf.: 38370122 og bestill i dag det du trenger i morgen! =D


Hvete dyrkes først og fremst med sikte på å brukes som mat til mennesker, bl.a. som mel. Sammen med ris og mais er hvete den viktigste matkornarten i verden. Hvete brukes også til fôr. I enkelte år vil noe av den norskproduserte hveten ikke tilfredsstille de krav som settes til bakekvalitet eller andre egenskaper, og denne hveten blir brukt til fôr.
Teknologisk klassifiseres brødhvete etter innhold og kvalitet av proteinet. Det er dette som har størst betydning for melets bakeevne, dvs. dets evne til å få en deig av mel, vann og gjær til å heve seg. Hvete skiller seg fra de andre kornartene ved at den inneholder glutenproteiner. De danner et glutennettverk som kan holde på den gassen som utvikles ved gjæring av deigen. Bakeegenskapene er avhengig både av mengden glutenproteiner og av sammensetningen av proteinene. Et mel med høyt proteininnhold har ikke nødvendigvis bedre bakeegenskaper enn et mel med lavere proteininnhold. Mel med høyt innhold av glutenproteiner (15–16 prosent) av god kvalitet kalles gjerne for et sterkt mel, mens mel med 10–11 prosent glutenproteiner kalles svakt. Sammensetningen av glutenproteinene er genetisk bestemt, mens mengden også påvirkes av vekstbetingelser som klima og gjødsling. 
De norske brødvanene med mye grovt brød har vært basert på tilgang til hvete med høy bakekvalitet. Bruk av sterkt mel gjør det mulig å heve deigen selv om det er blandet inn mel og gryn uten bakeegenskaper, f.eks. klipartikler fra sammalt mel, havre og forskjellige frø. Kilde: snl.no 

Ingen kommentarer: